Instagram

úterý 26. března 2013

Štětce MAC vs Hakuro (první dojmy)


Tak jsem podlehla i já "novince" na bloggovské scéně (díky Rendy :-) a koupila pár kousků od Hakuro. Pravdou je, že nutně potřebuji další oční štětce, zejména na blending. Dlouho už čekám na naskladnění Cozzette S175 a ani na jednom ze tří mnou hlídaných eshopů stále nejsou, tak, když jsem v mezičase načetla pochvaly na Hakuro a uviděla ty ceny, jsem si řekla, to se musí zkusit, i kdyby nakonec za nic nestály.
MAC štětce mám už 4 roky, takže je mám dobře přečtené, Hakuro jen pár dnů, tudíž se jedná spíše jen o první dojem než klasickou recenzi, ale říkala jsem si, že by některé z Vás takové základní porovnání třeba zajímalo.
Zkusila jsem jednak 1 štětec na nanášení očních stínů (H70) a pak 2 na blending (H74 a H77).



1) Hakuro H70 vs MAC 239


1.1.) Hakuro H70
Cena 109,- Kč na hakuro.cz.
Oficiální popis: Štětec je vyroben z přírodního vlasu/chlupu. Je určen k aplikaci kompaktních a práškových očních stínů na celé víčko. Zakulacený tvar štětce umožňuje jeho použití také pro aplikaci rozjasňujícího stínu pod linií obočí. Rukojeť štětce je vyrobena z přírodního dřeva. Typ vlasu: přírodní. Chlup: poník. Použití: pro aplikaci očních stínů. Celková délka štětce: 17,5 cm. Délka vlasu: 1 cm.
Moje pocity: štětec je dobře vyvážen a přiměřeně těžký (srovnatelný s MAC), tudíž se dobře drží a výborně se s ním pracuje. Nepráší, dobře nabírá barvu a při aplikaci je příjemný, ani trošku nekouše či nepíchá. Je mírně zploštělý. Jak z širší ploché strany, tak i z boční užší strany jsou chloupky poskládány/sestřihány tak, že vytváří oblouček (angl. "dome-shaped"). Na plocho slouží štětec k široké aplikaci stínů na celé oční víčko, zakulaceným vrcholem se pak dostanete do užších míst např. pod oko či zdůrazníte vnější koutek oka. Pochopitelně s ním i můžete zjemnit (ztratit, rozblendit) přechody očních stínů. Pro detailisty: dřevěná část je dlouhá 12,5 cm, kovová 4 cm a šířka štětce na plocho 1,1 cm :-)
Jak vidíte na fotce štětec je celkově jen o 0,5 cm delší než MAC, delší je dřevěná část rukojeti a naopak kovová je kratší. Chlupatá část působí kratší u Hakura oproti MACu, avšak rozdíl je nepatrný, Hakuro má vlas přesně 0,9 cm a MAC 1 cm dlouhý. Jenže MAC je na plocho o něco užší a současně má z ploché i z úzké strany vrcholek zaoblen s mírnějším zakulacením, tudíž vlas u MACu vypadá delší. Hakuro štětec je pěkně hustý, zdá se zatím, že štětiny drží dobře. Ani jeden chloupek dosud nevypadl.

1.2.) MAC 239
Cena okolo 700,- Kč v kamenné prodejně.
Oficiální popis: Soft and dense to shade or blend eye shadow or emollient-based products. This brush has a tapered, rounded edge with smooth, firm, fine fibres. It can be used to build intense colour on the eyelid. M·A·C professional brushes are hand-sculpted and assembled using the finest quality materials. They feature wood handles and nickel-plated brass ferrules.
I když to na oficiálních stránkách maccosmetics není výslovně uvedeno, má se jednat o kozí chlup. Délka štětce celkem 17 cm, dřevěná část 11,5 cm, kovová část 4,5 cm, délka vlasu 1 cm a šířka štětce na plocho 0,9 cm.
Moje pocity: Tento štětec od MACu mám ráda a klidně bych do něho šla opět, ale předpokládám, že stejný či velmi podobný štětec lze zakoupit i za mnohem menší cenu.

štětce "na plocho" - detail (nahoře Hakuro, dole MAC)
 
štětce "na úzko" - detail (nahoře Hakuro, dole MAC)

vrcholy štětců" - detail (vpravo Hakuro, vlevo MAC)

vrcholy štětců" - detail (vpravo Hakuro, vlevo MAC)


Rozdíly mezi oběma štětci jsou jen drobné.
- vlas u Hakura je na dotek více povolný (snadno jej i při mírném tlaku ohnete), kdežto MAC vlasy jsou pevnější, je to dáno zřejmě vlastnostmi samotného vlasu poníka vs kozy. "Měkkost" vlasu je dle mě i důvod toho, proč je chlupatá část Hakura o malinko kratší než u MACu (pravděpodobně proto, aby se při aplikaci tolik neohýbal). Osobně - nejsem makeup profesionál, jen běžný uživatel - při aplikaci stínů na celé víčko nespatřuji téměř žádný rozdíl, nemohu tedy ani říci, zda je z hlediska techniky nanášení stínů vhodnější ten či onen štětec. Tedy stav je 1:1 pro Hakuro i MAC.
- při aplikaci stínů jeho úzkou vrcholovou částí (např. pod oko) je preciznější a na užší detail lepší MAC, neb Hakuro je i ve svém úzkém profilu širší (má víc chlupů a hlubší špici) a ohebnější, tedy vždy vykreslí širší proužek, ale zas je příjemnější pro příp. blendění stínů pod okem. Stav je 0:1 pro MAC
- konce chlupů u MAC štětců jsou ostré a tak při aplikaci MAC štětce píchají, některé více, jiné méně. Jelikož štětec 239 nepoužívám na blendění, nýbrž jen na nanášení* stínů, mě tedy v podstatě nepíchá. Hakuro H70 je ale tak jemný, že nepíchá ani, pokud by jste jej použili špičatou "ostrou" částí vlasu. Stav je 1:0 pro Hakuro.

Sečteno a podtrženo: shodně 2:2 pro Hakuro i MAC.

Poznámka závěrem: obecně jsou přírodní vlasy doporučovány pro pudrové produkty, na krémové jsou doporučovány spíše syntetické štětce, neboť přírodní vlas má tendenci nasávat krémový produkt, resp. mastné složky obsažené v krémovém produktu.

Pokračování (Hakuro H74 a H77 vs MAC 217) příště......


------------------
*moje technika nanášení stínů štětcem MAC 239 - štětec s barvou přikládám jeho širokou částí postupně na celou plochu víčka, na závěr nanesený stín jemně uhladím. Nepracuji tedy s konci (špičatou "ostrou" částí) vlasu.

8 komentářů:

  1. tak dobrú recenziu na štetce som nečítala ani sa nepamätám! super porovnanie, nalákala si ma na tohoto Hakuráka :) kompletne. Pichanie pri štetcoch býva dosť otravné, takže vyhráva hakuro na plnej čiare a do MACu by som práve kvôli tomu nešla, doma ani nevlastním žiaden tvarovo podobný štetec, ktorý by pichal ... teším sa na recenzie ďalších ...

    OdpovědětVymazat
  2. Super srovnání a velice detailní popis štětců:) Já se na ty štětce od hakuro také chystám, už tam mám pár favoritů:)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za srovnání :). Já mám jen Hakuro a zajímalo mě, jestli jsou opravdu tak skvělé, jak vypadají.

    OdpovědětVymazat
  4. mooc povedené srovnání, těším se na další jako malá :) o hakuro štětcích jsem taky přemýšlela, ale pořád odolávám :D

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkné a detailní srovnání :) Časem chci nakoupit ještě nějaké štětce od Hakura, takže děkuju za fotky a těším se na další srovnávání :)

    OdpovědětVymazat
  6. přesně takový článek jsem potřebovala, chci objednávat z hakura :)) díky! jsem nová čtenářka...

    Jane´s colours

    OdpovědětVymazat
  7. Všem moc děkuji. Takové pochvalné komentáře mi dělají obrovskou radost.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásně detailní popisy! Hakura vycházejí překvapivě dobře u všech, kdo je zkusili. A s tou cenou je to velmi milé:) Veronika

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za příspěvky, je příjemné vidět zpětnou vazbu