Instagram

pátek 29. března 2013

Pokračování: Štětce MAC vs Hakuro


 2) Blendící štětce Hakuro H74 a H77 vs MAC 217

Od shora - Hakuro H77, Hakuro H74 a MAC 217
Od shora - Hakuro H77, MAC 217 na "plocho" a Hakuro H74
Od shora - Hakuro H77, MAC 217 na "uzko" a Hakuro H74
Zleva- Hakuro H74, MAC 217 na "plocho" a Hakuro H77
Zleva- Hakuro H74, MAC 217 na "uzko" a Hakuro H77
2.1.) Hakuro H77 ("černá koza")
Cena 115,- Kč na hakuro.cz.
Štětec je vyroben z přírodního vlasu. Je určen k roztírání hranic mezi jednotlivými barvami. Může byt použit k aplikaci pudru na těžko dostupných místech tváře nebo k roztírání tekutého korektoru pod očima. Rukojeť štětce je vyrobena z přírodního dřeva. Typ vlasu: přírodní Vlas: koza Celková délka štětce: 18 cm. Délka vlasu: 1,8 cm.
Detailnější rozměry: dřevěná část je dlouhá 12,5 cm, kovová 3,7 cm a průměr štětce 0,6 cm.
Moje pocity: shodně jako už u štětce H70 zmiňovaném v předchozím postu (a níže recenzované H74) platí, že štětec je dobře vyvážen a přiměřeně těžký (cca jako MAC), tudíž se dobře drží a výborně se s ním manipuluje. Hustota vlasu H77 i H74 je srovnatelná s MAC 217. Tvar vycházející z rukojeti je celokulatý, vrchol je zaoblen kuželovitě. Zde však podoba končí.
Záměrně "recenzuji" H77 dříve než H74, neboť tento štětec, byť je jemný a na oku nekouše, šíleně, ale vážně ŠÍLENĚ pelichá (viz foto), a to jsem ho zkoušela jen lehce. Není vůbec praný, takto se chová od prvního okamžiku.. Při každém doteku ihned vypadávají vlasy, ne jeden, ale několik. Nejprve jsem si myslela, že by to mohla být vada tohoto jediného kusu, ale na facebooku jsem zjistila, že je nás takto více postižených. Psala jsem hakuro.cz dotaz, zda je to vada jen mého štětce nebo celé řady H77, odpověděli, že to prověří a že mohu uplatnit reklamaci.
 
Výsledek po jednom pohlazení štětce

2.2.) Hakuro H74 ("bílá koza")
Cena 155,- Kč na hakuro.cz.
Štětec vyrobený z přírodního vlasu. Je určen k aplikaci a roztírání očních stínů v ohybu oka. Rukojeť štětce je vyrobena z přírodního dřeva. Typ vlasu: přírodní Vlas: koza Celková délka štětce: 18 cm. Délka vlasu: 1,8 cm.
Detailnější rozměry: dřevěná část je dlouhá 12,5 cm, kovová 3,7 cm a průměr štětce 0,6 cm.
Moje pocity: zde jsou stejná pozitiva, co se týká vyvážení, hmotnosti a manipulace, jako výše u H77, ale na rozdíl od ní tento štětec ani trošku nepelichá. A již jsem ho prala. Po vyprání má tendenci se hodně při schnutí načepýřit, to jde ale naprosto jednoduše vyřešit tím, že při schnutí jej dáte do vlastní "ponožky" (mrkněte např. k Getthelouk zde cca od 4:30 min). Nepráší, dobře nabírá barvu a při aplikaci je příjemný, ani trošku nekouše či nepíchá. Je shodně jako H77 celokulatý (kdežto MAC 217 je z jedné strany mírně zploštělý). Zkosenými částmi štětce můžete nanášet stíny na celé oční víčko nebo jimi ztrácet/blendit přechody očních stínů, zakulaceným vrcholem se pak dostanete do užších míst např. pod oko či zdůraníte vnější koutek oka.
Platí tu jako u jiných štětců, že se nemusíte určením štětce striktně řídit. Řada uživatelů blendící štětce používá na korektor, rozjasnovač (zejména na linii nosu a nad ret), na precizní kontury (prohlubeň tváře, zúžení nosu) či na setting powder na zafixování korektoru pod očima.

2.3.) MAC 217
Cena okolo 700,- Kč v kamenné prodejně.
Oficiální popis: For shading or blending of colour or creamy products. This brush has fine, densely packed fibers that are arranged in an oval shape. M·A·C professional brushes are hand-sculpted and assembled using the finest quality materials. They feature wood handles and nickel-plated brass ferrules.
Opět na oficiálních stránkách maccosmetics není výslovně uvedeno, že se jedná o kozí chlup. Délka štětce celkem 16,5 cm, dřevěná část 11,5 cm, kovová část 3,5 cm, délka vlasu 1,5 cm, šířka štětce na plocho 0,8 cm a na úzko 0,4 cm.
Moje pocity: Nepráší, dobře nabírá barvu. Můj největší problém s ním je, že mě příšerně kouše a píchá. Na rozdíl od H74 není zcela kulatý, ale mírně zploštělý. Jak z širší ploché strany, tak i z boční užší strany jsou chloupky opět poskládány tak, že vytváří oblouček. Vrchol štětce je celkově méně vypouklý než u Hakuro. Zploštělým vrcholem se dostanete do hlubších a užších míst jako jsou oční záhyby (crease), vnější a vnitřní koutek (outer, inner corner) či pod oko. Na plocho také slouží k široké aplikaci stínů na celé oční víčko.

Rozdíly mezi oběma štětci:
- vlasová část Hakura H74 je na dotek o malinko ohebnější než u MAC 217, je to dáno zřejmě tím, že byť je množství vlasu u obou štětců srovnatelné, přeci jen je MAC štětec o malinko hustší. Též je to dáno asi i tím zploštělým tvarem MAC štětce a mírnějším zaoblením vrcholu (nepociťuji však přímo rozdíl v tvrdosti kozího vlasu MAC a kozího vlasu Hakuro). Přes tento rozdíl v "měkkosti" štětců, oba dva štětce dobře stínují a rozmělňují barvy. Tedy stav je 1:1 pro Hakuro i MAC.
- díky svému zploštělému tvaru je preciznější a na užší detail lepší MAC (osobně však pro detail využívám pencil brush). Stav je 0:1 pro MAC.
- již v předchozím článku jsem psala, že konce chlupů u MAC štětců jsou ostré a tak při aplikaci MAC štětce píchají, některé více, jiné méně. V tomto případě, kdy při blendění musíte pracovat právě přímo konci vlasů, je právě ona pichlavost velmi markantní a pro moje citlivé oko nepříjemná. Hakuro je na druhou stranu velmi jemný i když používáte jeho špičatou "ostrou" část vlasu, přesto odvádí při stínování stejně dobrou práci. Za to musím přičíst ne jeden, ale hned dva body pro štětec Hakuro, stav je tedy 2:0 pro Hakuro.

Sečteno a podtrženo: 3:2 pro Hakuro H74 oproti MAC 217 (a to se nebavíme navíc o ceně Hakura).

Hakuro štětce jsou polské výroby (k dalším informacím jsem se nedopátrala). Zmíněné MAC 239 a 217 byly vyrobeny v Japonsku.



Závěr: Nevím, jak se budou Hakuro štětce chovat po opakovaném vyprání, ani kolik let si udrží svůj tvar a hustotu, pevnost spoje, atd., uznávám, že pro mě jsou nesporně H70 i H74 velmi příjemné překvapení a rozhodně stojí za tu cenu. Na druhou stranu H77 nedoporučuji ani náhodou!
Oba MAC štětce mám už téměř 4 roky a peru je co 14 dnů, přesto na nich není vidět žádné velké opotřebení (pouze se odlupuje stříbrný název a číslo). I když uznávám, že MAC štětce je nutno ocenit pro jejich nepopiratelnou kvalitu, co se týká použitých materiálů i zpracování, jakož i dlouhou výdrž, tak musím na rovinu říct, že MAC 217 nemám ani trochu ráda. Nechápu jeho proslulost. Máte-li citlivé oko jako já (není ani nutno už vůbec zdůraznit jeho přemrštěnou cenu), rozhodně nedoporučuji. Za to mi ta dlouhá výdrž nestojí, naopak je v tomto kontextu spíš k zlosti, ne a ne ho zničit natolik, abych ho už mohla s klidným srdcem vyhodit :-) Pro úplnost však uvádím, že vlastním ještě další štětce od MAC, z nichž některé doslova miluji, o nich snad někdy příště.


Co se týká mé zkušenosti (je to můj vlastní názor, nejsem s tímto obchodem nijak spojena, štětce jsem si zakoupila za vlastní peníze, nebyly mi darovány) s obchodem hakuro.cz: vše proběhlo dobře, platila jsem předem a zvolila doručení Českou poštou (stálo 50,- Kč). Zásilka přišla dobře zabalena a do 48 hod od zaplacení. Dle mě osobně nemohou za fakt, že H77 je špatně vyrobena. Na moje dotazy odpověděli slušně a obratem. K reklamaci*) jsem nakonec nepřistoupila - jeví se mi to jako neefektivní, vezmeme-li v úvahu cenu štětce 115 Kč a náklady na zpětné zaslání doporučenou obálkou 34,- Kč, vyčkávat reklamačního řízení...navíc, jak uvádím již v předchozím článku, šla jsem do tohoto nákupu s vědomím, že štětce nemusí být kvalitní a nakonec 2 ze 3 jsou výborné.

------------------
*Pro vysvětlenou (drobný právní exkurz :-) - v mém případě by se nejednalo o odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu a tedy o vrácení zboží ve 14 denní lhůtě, to vracíte nerozbalené a nepoužité zboží, a to i bez udání důvodu, pak máte nárok na vrácení ceny. U mě by se jednalo o reklamaci zboží z důvodu vad, dle obchodních podmínek hakuro.cz máte nárok na opravu nebo výměnu věci. Jak známo, prodejce posílá často výrobek výrobci k posouzení, o jaké se jedná vady a má 30 dnů na vyřízení reklamace. Dle občanského zákoníku - prokáže-li se, že se jedná o vady neodstranitelné, pak máte nárok na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz (museli by nejdřív uznat, že všechny štětce H77 mají vadu, aby nebylo možno můj vadný H77 vyměnit za bezvadný. Pokud by to neuznali, mohla bych se dostat do téměř nekonečné smyčky - přijde znovu vadný, opět vyměním, zase vadný, zase vyměním,....a plať poštovné, že).

4 komentáře:

  1. Moc Tě chválím a oceňuji za takto precizně řekla bych až "monkovsky" vypracované články o štětcích!
    Strašně mě mrzí, že zrovna na tebe padnul vadný kus Hakuro H77. Ten můj mám už rok a vypustil tak dva chlupy - naprosto ho zbožňuji a upřednostňuji před svou 217-kou. Hakuro štětce mám skoro všechny a jsem s nimi opravdu spokojená. Nikdy mi ta hrubost Mac štětců nevadila, ale je fakt, že čím jsem starší, tím to hůř snáším...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) ... já se totiž vlastně recenzemi (ale ne kosmetickými) živím, takže mám tendenci vjet do starých kolejí i v nepracovní sféře :-)
      jsem ráda, že H77 není špatná enbloc, protože je v jiných ohledech velmi příjemná, stává se i u známých značek, že jim občas ujede jedna várka - na youtube jsem viděla i šílené pelicháče od drahých Hakahudo či Rae Morris

      Vymazat
    2. Tak to ledacos vysvětluje, říkala jsem si, že to snad ani není možné, takhle je rozebrat do milimetru(doslovně)! Tak u značek jako Hakuhodo by se to v žádném případě nemělo stávat! To by mě fakt vytočilo do běla, kdyby mi přišel pelicháč (mám dva objednané)...

      Vymazat
  2. Ahoj, bohužel nejsi jediná. H77 pelichá při každém doteku a o padání štětinek/vlásků při praní - škoda mluvit. Mám ho skoro rok a tímto tempem bude za chvilku plešatej, navíc při líčení píchá. Za mě (i přes nízkou cenu) zklamání.

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za příspěvky, je příjemné vidět zpětnou vazbu